Ο Γενικός Ιατρός συχνά είναι ο πρώτος γιατρός στον οποίο θα απευθυνθεί ένας ασθενής για κάποια συμπτώματα ή μια ασθένεια που εμφανίζει. Ένας Γενικός Ιατρός παρέχει ολοκληρωμένη ιατρική φροντίδα, αντιμετωπίζοντας ένα ευρύ φάσμα παθολογίας, από οξείες ασθένειες έως τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών.
Ασθένεια και χορήγηση γνωμάτευσης για άδεια
Σε περίπτωση οξείας ασθένειας, ένας Γενικός Ιατρός μπορεί επίσης να χορηγήσει γνωμάτευση για τη χορήγηση αναρρωτικής άδειας από την εργασία του ασθενούς.
Ο κόσμος στην Ελλάδα είναι πιο εξοικειωμένος με την ειδικότητα του Παθολόγου, παρά με αυτή του Γενικού Οικογενειακού Γιατρού.
– Dr Αγγελάκη Χριστίνα
Ποιες είναι οι πιο συχνές οξείες ασθένειες;
Οι ασθένειες περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα παθολογίας. Οι πιο κοινές ασθένειες μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε μολυσματικές και μη μολυσματικές μορφές.
Οι μολυσματικές ασθένειες προκαλούνται από παθογόνα όπως βακτήρια, ιοί, μύκητες και μπορούν να μεταδοθούν από άτομο σε άτομο ή μέσω μολυσμένων επιφανειών. Ορισμένα συχνά παραδείγματα ασθενειών περιλαμβάνουν:
- Κοινό κρυολόγημα: Προκαλείται από ρινοϊούς, εξαπλώνεται εύκολα μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού.
- Γρίπη: πρόκειται για μια ιογενής λοίμωξη που επηρεάζει το αναπνευστικό σύστημα, οδηγώντας σε πυρετό, βήχα και πόνους στο σώμα.
- Κορωνοϊός: προκαλούμενη από τον ιό SARS-CoV-2, αυτή η ασθένεια (COVID-19) οδήγησε σε μια παγκόσμια πανδημία με συμπτώματα που κυμαίνονται από ήπια αναπνευστικά προβλήματα έως σοβαρή πνευμονία.
- Γαστρεντερίτιδα: προκαλείται από ιογενείς ή βακτηριακές λοιμώξεις, και μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνική εμφάνιση διάρροιας και εμετού, απαιτώντας άμεση άδεια από την εργασία.
Το συνολικό ποσοστό αδειών που οφείλονται σε λοιμώξεις, ανέρχεται στο 30%. Τα προληπτικά μέτρα για μολυσματικές ασθένειες περιλαμβάνουν εμβολιασμό, καλές πρακτικές υγιεινής και ασφαλή χειρισμό τροφίμων.
Οι συχνές οξε΄ίες μη μολυσματικές ασθένειες αφορούν:
- Μυοσκελετικά προβλήματα: περιλαμβάνουν για παράδειγμα οσφυαλγία, αυχεναλγία, και άλλα μυοσκελετικά προβλήματα. Αντιπροσωπεύουν σημαντικό μέρος των απουσιών λόγω ασθενείας, με μελέτες να δείχνουν ότι αντιπροσωπεύουν περίπου το 18% του συνόλου των αδειών ασθενείας που λαμβάνονται.
- Διαταραχές ψυχικής υγείας: ασθένειες όπως η κατάθλιψη και οι κρίσεις πανικού εμφανίζονται όλο και περισσότερο, επηρεάζοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Τα ψυχολογικά προβλήματα, όπως το άγχος και οι διαταραχές που σχετίζονται με το στρες, αντιπροσώπευαν περίπου το 7,9% των αναφερόμενων απουσιών από την εργασία λόγω ασθένειας.
- Ημικρανίες: είναι μια από τις πιο συχνές ασθένειες διαταραχές, που επηρεάζει σημαντικά την παραγωγικότητα. Μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς πονοκεφάλους και συναφή συμπτώματα, με αποτέλεσμα σημαντική απουσία από την εργασία.
Ποιες είναι οι πιο συχνές χρόνιες ασθένειες;
Οι διάφορες χρόνιες ασθένειες μπορεί να προκύψουν από γενετικούς παράγοντες, στρες, περιβαλλοντικούς παράγοντες ή τον τρόπο ζωής. Τέτοιες ασθένειες περιλαμβάνουν:
- Διαβήτης: μια χρόνια πάθηση που επηρεάζει τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.
- Καρδιαγγειακές παθήσεις: καταστάσεις όπως η υπέρταση και η στεφανιαία νόσος, που συχνά συνδέονται με τον τρόπο ζωής, όπως η κακή διατροφή και η έλλειψη άσκησης.
- Χρόνιες αναπνευστικές παθήσεις: ασθ΄ένειες όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το άσθμα επιδεινώνονται από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η ρύπανση, το κάπνισμα, η παχυσαρκία.
- Καρκίνος: διάφοροι τύποι καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού, του πνεύμονα και του παχέος εντέρου, αποτελούν συχνές ασθένειες. Οι παράγοντες κινδύνου συνδέονται με επιλογές του τρόπου ζωής, όπως το κάπνισμα και η διατροφή.
Οι παραπάνω ασθένειες μπορούν συχνά να αντιμετωπιστούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής, ιατρικές παρεμβάσεις και φάρμακα. Η κατανόηση αυτών των ασθενειών είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική στρατηγική θεραπείας, αλλά και πρόληψης.
Εκτός από τις παραπάνω συχνές ασθένειες, είναι στο ρόλο του Γενικού Ιατρού να πραγματοποιεί προληπτικό έλεγχο ρουτίνας για διάφορες ασθένειες, δίνοντας έμφαση στην προληπτική φροντίδα και την έγκαιρη διάγνωση.
Η σημασία της σωστής διάγνωσης
Η σωστή διάγνωση είναι κρίσιμη για την αποτελεσματική θεραπεία. Πολλές φορές οι ασθενείς ταλαιπωρούνται για χρόνια, πηγαίνοντας από γιατρό σε γιατρό, ψάχνοντας λύση στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν. Η σωστ΄ή διάγνωση από ένα καταρτισμένο γιατρό είναι εξαιρετικής σημασίας. Επίσης, η σημερινή κατάτμηση της ιατρικής επιστήμης πολλές φορές δυσχεραίνει τη σωστή διάγνωση και αντίληψη για τον τρόπο που συνδέονται οι διαφορετικές ασθένειες και τα συμπτώματα ενός ασθενούς. Για αυτό η ολιστική ματιά ενός Γενικού γιατρού είναι πολύτιμη, για τη βέλτιστη και ουσιαστική θεραπεία.
Παθολόγος ή Γενικός γιατρός;
Στόχος του Γενικού γιατρού είναι να αντιμετωπίζει όλο το φάσμα της ανθρώπινης παθολογίας και να είναι κοντά στον ασθενή και την οικογένειά του. Τις προηγούμενες δεκαετίες ο παθολόγος στην Ελλάδα έπαιζε τον ρόλο του γενικού οικογενειακού ιατρού στα αστικά κέντρα και στην επαρχία.
Είναι σαφώς προτιμότερο αρχικά να απευθυνθεί ένας ασθενής σε ένα καταρτισμένο Γενικό γιατρό για την πρώτη εκτίμηση, διάγνωση και θεραπεία. Για εκείνες τις περιπτώσεις ασθενών που είναι σπάνιες, δυσεπίλυτες ή χρειάζονται περαιτέρω διευρεύνηση ή ειδική αντιμετώπιση, μπορεί κανείς να απευθυνθεί σε έναν ειδικό παθολόγο, πράγμα το οποίο θα συστήσει και ο καταρτισμένος γενικός ιατρός, εφόσον χρειαστεί.
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ / ΡΑΝΤΕΒΟΥ – 6993.400.600
Η γιατρός δέχεται ασθενείς με ραντεβού. Παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη γραμματεία στο τηλέφωνο 6993.400.600 για ραντεβού και περισσότερες πληροφορίες. Το ιατρείο βρίσκεται στο Χολαργό (Λεωφ. Περικλέους / Φανερωμένης).