εμφραγμα μυοκαρδιου

Έμφραγμα

Με τον όρο έμφραγμα του μυοκαρδίου (ή καρδιακή προσβολή) περιγράφεται η βλάβη του μυοκαρδίου (νέκρωση τμήματος) λόγω απόφραξης κάποιας αρτηρίας της καρδιάς (η οποία μεταφέρει αίμα για την λειτουργία της καρδιάς). Χωρίς το απαραίτητο οξυγόνο, τα μϋ

Το έμφραγμα του μυοκαρδίου χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση. Απευθυνθείτε το συντομότερο δυνατό σε νοσοκομείο ή γιατρό.

– Dr Αγγελάκη Χριστίνα

Αίτια εμφράγματος του μυοκαρδίου

Το έμφραγμα τις περισσότερες φορές συμβαίνει λόγω της αθηρωμάτωσης (εναπόθεση χοληστερίνης στα αγγεία) που οδηγεί στη στένωση του αυλού των αγγείων. Ως αποτέλεσμα, είναι πιο εύκολο να δημιουργηθεί κάποιος θρόβος, ο οποίος θα προκαλέσει απόφραξη μιας αρτηρίας, οδηγώντας στην καταστροφή μυϊκών κυττάρων της καρδιάς, καθώς δεν λαμβάνουν το απαραίτητο οξυγόνο.

Μερικές φορές, μια αθηρωματική πλάκα μπορεί να σπάσει και να σχηματίσει θρόμβο που εμποδίζει τη ροή του αίματος. Η διακοπή της ροής του αίματος μπορεί να βλάψει ή να καταστρέψει μέρος του καρδιακού μυός.

Εκτός της υψηλής χοληστερίνης, άλλοι παράγοντες που επιβαρύνουν την εμφάνιση εμφράγματος είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η έλλειψη αεροβικής άσκησης, η υπέρταση.

Συμπτώματα εμφράγματος

Δεν βιώνουν όλοι οι ασθενείς το έμφραγμα με τα ίδια συμπτώματα ή την ίδια βαρύτητα. Μερικοί άνθρωποι έχουν ήπιο πόνο, ενώ άλλοι έντονο. Μερικοί άνθρωποι δεν έχουν καθόλου συμπτώματα (ιδίως οι διαβητικοί ασθενείς). Συχνά συμπτώματα του εμφράγματος είναι τα παρακάτω:

  • Πίεση, σφίξιμο, πόνος ή μια αίσθηση συμπίεσης ή πόνου στο στήθος
  • Πόνος στα χέρια (πιο συχνά στο αριστερό) που μπορεί να εξαπλωθεί στο λαιμό, τη γνάθο ή την πλάτη
  • Ναυτία, δυσπεψία, καούρα ή κοιλιακό άλγος
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Κρύος ιδρώτας
  • Κούραση
  • Ζαλάδα ή ξαφνική ζάλη

Αντιμετώπιση εμφράγματος – θεραπεία

Μια καρδιακή προσβολή (οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου) μπορεί να είναι ακόμα και θανατηφόρα, αναλόγως την περιοχή και την έκταση της καρδιάς που θα επηρεάσει.

Χρειάζεται άμεση βοήθεια και αντιμετώπιση, καλέστε το 166 ή πηγαίνετε στο πλησιέστερο εφημερεύον νοσοκομείο.

Μέχρι τότε, μπορείτε να πάρετε άμεσα ασπιρίνη ή νιτρογλυκερίνη, εφόσον σας το συστήσει ο γιατρός που σας παρακολουθεί.

Η θεραπεία του εμφράγματος είναι κυρίως επεμβατική και εστιάζεται στην διόρθωση της απόφραξης του στεφανιαίου αγγείου, με στόχο την αποκατάσταση της αιμάτωσης της καρδιάς.

Διάγνωση εμφράγματος

Η διάγνωση γίνεται μέσω της κλινικής εικόνας, του ηλεκτροκαρδιογραφήματος (ΗΚΓ) και ειδικών εξετάσεων αίματος (πχ τροπονίνη).

Πρόληψη εμφράγματος

Για την πρόληψη του εμφράγματος χρειάζεται κανείς να αντιμετωπίσει τους αιτιολογικούς παράγοντες, ιδίως σύμφωνα με το ιστορικό του. Είναι σημαντικό να διατηρήσει κανείς χαμηλά επίπεδα LDL χοληστερίνης, τρικλυκεριδίων, χαμηλό σωματικό βάρος, χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Εφόσον αυτοί οι παράγοντες δεν μπορούν να ελεγχθούν ικανοποιητικά με αλλαγές στον τρόπο ζωής (άσκηση, μια πιο υγιεινή διατροφή, διακοπή καπνίσματος), μπορούν να χρησιμοποιηθούν φάρμακα, όπως αντιυπερτασικά, φάρμακα για την χοληστερίνη, αντιαιμοπεταλιακά (Plavix, Ασπιρίνη), πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

Στηθάγχη και έμφραγμα

Η στηθάγχη είναι συχνά μια πρόδρομη κατάσταση του εμφράγματος. Η στηθάγχη οφείλεται στην μερική και παροδική στένωση ενός στεφανιαίου αγγείου, ενώ αντίθετα το έμφραγμα οφείλεται στην πλήρη και μόνιμη απόφραξη του αγγείου, που οδηγεί στην καταστροφή τμήματος του καρδιακού μυϊκού ιστού, αναλόγως το αγγείο που έχει επηρεαστεί.