Η κρίση πανικού είναι μία ξαφνική κρίση κατακλυσμιαίου άγχους και φόβου, όπου το άτομο έχει την αίσθηση ότι πεθαίνει ή ότι τρελαίνεται. Οι κρίσεις πανικού και η διαταραχή πανικού είναι μια συχνές ψυχικές διαταραχές. Συχνά αρχίζουν στην εφηβεία αλλά και στην ενήλικη ζωή. Οι γυναίκες εμφανίζουν διπλάσια συχνότητα από τους άντρες.
Εάν έχετε επαναλαμβανόμενα επεισόδια κρίσεων πανικού, μπορεί να έχετε Διαταραχή Πανικού.
– Dr Αγγελάκη Χριστίνα
Ποια είναι τα συμπτώματα της κρίσης πανικού;
Μία κρίση πανικού μπορεί να κρατήσει από λίγα λεπτά, έως μία ώρα. Τα συμπτώματα της κρίσης πανικού περιλαμβάνουν:
- Φόβο απώλειας ελέγχου (φόβος τρέλας)
- Φόβος επικείμενου θανάτου
- Ταχυπαλμία ή/και έντονοι καρδιακοί παλμοί
- Εφίδρωση
- Πόνος στο στήθος ή άλλα συμπτώματα ομοιάζοντα με έμφραγμα μυοκαρδίου
- Τρόμο ή ρίγη
- Ταχύπνοια
- Αίσθηση πνιγμού
- Στομαχικές διαταραχές ή κοιλιακό άλγος
- Αίσθηση ή φόβος αποκοπής από τον εαυτό, ή απώλειας επαφής με την πραγματικότητα
- Ίλιγγο ή ζάλη
- Μούδιασμα
- Ρίγη ή εξάψεις
Καθώς οι κρίσεις πανικού επιδεινώνονται, γίνονται πιο συχνές και διαρκούν περισσότερο, μπορεί να γίνει δύσκολο να λειτουργήσετε στην καθημερινότητα, στην εργασία σας ή στις κοινωνικές επαφές. Συνήθως εμφανίζεται αποφευκτικότητα, δηλαδή αποφυγή καταστάσεων και σημείων τα οποία έχουν συνδεθεί με την έκλυση κρίσεων πανικού, ή όπου αισθάνεστε παγιδευμένοι και χωρίς διέξοδο (κλειστούς χώρους). Συχνά γίνεται κατάχρηση αλκοόλ ή άλλων ουσιών για να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα.
Οι κρίσεις πανικού μπορεί να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό την λειτουργικότητα και τη ζωή του ατόμου, καθώς για παράδειγμα μπορεί να οδηγήσουν σε φόβο ακόμα και να βγουν από το σπίτι.
Τι προκαλεί την κρίση πανικού;
Συχνά υπάρχει μία διαγενεακή κατανομή (οικογενειακό ιστορικό), γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει κληρονομικότητα. Οι κρίσεις πανικού συχνά συνδέονται με έντονο στρες και ψυχοπιεστικά γεγονότα (στρεσογόνα γεγονότα), όπως απώλεια αγαπημένων προσώπων, χωρισμοί, τραυματικό συμβάν (πχ ατύχημα, τροχαίο, επίθεση, αντιπαραθέσεις, κα), μεγάλες αλλαγές ζωής.
Η κρίση πανικού θεωρείται μία υπεραντίδραση του σώματος κατά το οποίο ενεργοποιείται το ένστικτο επιβίωσης, προς καταστάσεις που δεν είναι απειλητικές για τη ζωή.
Πως θεραπεύεται η κρίση πανικού;
Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει:
- Αγχολυτικά (πχ Xanax) ή/και αντικαταθλιπτικά φάρμακα
- Ψυχοθεραπεία
Η θεραπεία για τις κρίσεις πανικού και την διαταραχή πανικού είναι πολύ αποτελεσματική. Η θεραπεία θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι σας συμβαίνει, τους λόγους και πως να την αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά. Αυτό μπορεί να μειώσει τη συχνότητα και την ένταση των κρίσεων πανικού.