Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας ενδοκρινής αδένας. Έχει το σχήμα θυρεού (ασπίδα,οικόσημο) και βρίσκεται ακριβώς κάτω από το θυρεοειδή χόνδρο («μήλο του Αδάμ») στο πρόσθιο τμήμα του τραχήλου, μπροστά από την τραχεία. Έχει δύο λοβούς (δεξιό,αριστερό) που ενώνονται μεταξύ τους με μια στενή γέφυρα που ονομάζεται ισθμός. Ο θυρεοειδής παράγει τρεις ορμόνες, τη θυροξίνη (Τ4), την τριιωδοθυρονίνη (Τ3), και την καλσιτονίνη (CT). Η Τ3 και η Τ4 ρυθμίζουν το μεταβολισμό των ιστών, ανάλογα με τις ανάγκες (ανάπαυση,άσκηση), με τις συνθήκες (κρύο,ζέστη) και με την διάθεση (φόβος,χαρά,θυμός). Η καλσιτονίνη μαζί με άλλους παράγοντες διατηρεί σταθερό το επίπεδο του ασβεστίου του αίματος .
Ανάλογα με το αν ο θυρεοειδής αδένας υπερ-λειτουργεί ή υπο-λειτουργεί, μπορεί κανείς να πάσχει από υπερ-θυρεοειδισμό ή υπο-θυρεοειδισμό αντίστοιχα .
– Dr Αγγελάκη Χριστίνα
Υπερθυρεοειδισμός
Ο υπερθυρεοειδισμός παρατηρείται όταν ο θυρεοειδής αδένας υπερλειτουργεί και παράγει μεγάλες ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών.Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του μεταβολισμού. Τα πιο συχνά σημεία και συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού είναι:
- Ταχυκαρδία
- Διόγκωση θυρεοειδούς αδένα
- Οφθαλμοπάθεια με εξόφθαλμο
- Τρόμος των χεριών
- Δέρμα θερμό,λεπτό και υγρό
- Υπερβολική εφίδρωση
- Δυσανεξία στη ζέστη
- Αύξηση του αριθμού των κενώσεων
- Αδυναμία
- Αϋπνία
- Ευερεθιστότητα
- Αυξημένη όρεξη
- Απώλεια βάρους
Η θεραπεία πρώτης γραμμής για τον υπερθυρεοειδισμό είναι η φαρμακευτική αγωγή. Αν η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι αποτελεσματική, χορηγείται ραδιενεργό ιώδιο που καταστρέφει τον θυρεοειδή και μπορεί να προκαλέσει υποθυρεοειδισμό. Αν η συντηρητική αντιμετώπιση αποτύχει γίνεται θυρεοειδεκτομή.
Υποθυρεοειδισμός
Ο υποθυρεοειδισμός παρατηρείται όταν ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί και παράγει μικρές ποσότητες θυρεοειδικών ορμονών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση των μεταβολικών διεργασιών. Συχνά αίτια υποθυρεοειδισμού είναι η θυρεοειδίτιδα Hashimoto,η θεραπεία με ραδιενεργό ιώδιο,η θυρεοειδεκτομή ,η υποξεία θυρεοειδίτιδα.
Τα πιο συχνά σημεία και συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι:
- Κόπωση
- Υπνηλία
- Δυσανεξία στο ψύχος
- Δυσκοιλιότητα
- Ξηροδερμία
- Βραδυψυχισμός
- Τριχόπτωση
- Αύξηση βάρους
Στον υποθυρεοειδισμό απαιτείται θεραπεία υποκατάστασης με θυροξίνη εφ’όρου ζωής .
Θυρεοειδίτιδα Hashimoto
Η θυρεοειδίτιδα Hashimoto (χρόνια αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα )είναι η πιο συχνή αιτία υποθυρεοειδισμού. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, αλλά είναι συχνή στις γυναίκες μέσης ηλικίας. Στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto το ανοσοποιητικό σύστημα λανθασμένα επιτίθεται και καταστρέφει τον θυρεοειδή αδένα .